|
Vierailu Katajanokan säilöönottokeskuksessa (20/9/02)
10 hengen ryhmä, joka koostui noborder-ryhmän ja ViNO:n sekä kirkkohallituksen ja kansainvälisen seurakunnan edustajista, vieraili perjantaina 20.9. Katajanokan säilöönottokeskuksessa.
Vankilan muurien ympäröimään keskukseen on yksi sisäänkäynti. Kun säilöönotetut tuodaan sisäpihalta rakennuksen sisään, edessä ovat metallinpaljastinportit sekä pöytä, siis paikka missä suoritetaan ruumiintarkastus ja kerätään säilöönotetulta poisotettavat tavarat. Tämän jälkeen edessä on kolme lukittua väliovea. Niiden kautta tullaan säilöönotettujen käytössä oleviin yleisiin tiloihin: ruokala, pesuhuone, pingishuone. Toisessa kerroksessa on säilöönotetuille tarkoitetut sellitilat. Käytävän päässä on muutama nojatuoli ja tv. Sama kolmannessa kerroksessa, jossa on lisäksi myös henkilökunnan käytössä oleva toimisto.
Sellit ovat 6-7 neliömetrin kokoisia. Niissä on yksi sänky ja kaappi. Yhteinen WC/suihku löytyy käytävältä. Ulkoilutila on rakennusten väliin jäävä pieni piha, joka on rajattu metallisella verkkoaidalla, jonka päälle viritetty piikkilankaa. Ulkoilualuetta - kuten muitakin tiloja - tarkkaillaan valvontakameralla.
Poliisilla on valtuudet määrätä ulkomaalainen säilöönotetuksi 4 vuorokauden ajaksi. Sen jälkeen säilöönottoa voidaan jatkaa käräjäoikeuden päätöksellä aina kahden viikon välein. Säilöönottokeskuksen johtajan mukaan säilöönoton kestolle ei ole säädetty mitään ylärajaa. Keskimääräinen säilöönottoaika on ollut hänen mukaansa 7 vuorokautta. Suuri osa säilöönotoista on vain yhden päivän tai yön pituisia, mutta on myös pidempikestoisia, tähän mennessä pisin on ollut 4 kuukautta kestänyt säilöönotto.
Laitoksen johtajan mukaan säilöönotetuista noin puolet on juuri maahantulleita (joiden säilöönoton perusteena on henkilöllisyyden ja matkareitin selvittäminen) ja puolet käännytyspäätöksen saaneita tai muusta syystä karkotettavia. Tähän mennessä paikassa oli ollut vähän yli 140 säilöönotettua. Paikka on ollut käytössä 18. heinäkuuta lähtien.
Vierailuhetkellä sisällä oli 14 säilöönotettua. Joinakin aikoina paikka on ollut täynnä (30 säilöönotettua), jolloin ne, jotka eivät mahdu keskukseen, joutuvat poliisiputkaan (vanha käytäntö siis säilyy entisen rinnalla).
Säilöönottokeskuksen olemassaolon aikana jo kaksi säilöönotettua on onnistunut pakenemaan laitoksesta. Myös yksi itsemurhayritys on tapahtunut. Käännytyspäätöksen saanut nainen viilteli itseään WC:ssä päivänä, jona käännytys oli määrä panna täytäntöön.
On ollut myös muutama tapaus, jossa säilöönotettu on eristetty. Päätös on ollut käräjäoikeuden tekemä (perusteena "tutkinnalliset syyt"). Myös laitoksen johtajalla on valtuudet määrätä säilöönotettu eristykseen. Tässä suhteessa säilöönotettujen oikeudet ovat jopa heikommat kuin tutkintavangeilla.
Säilöönoton syy saattaa jäädä säilöönotetulle usein epäselväksi. Poliisi kertoo sen jos kertoo, sen sijaan keskuksella ei kuulemma edes tiedetä säilöönoton syytä eikä sitä myöskään kysytä. Henkilökunnan kielitaito on usein riittämätön säilöönotettujen kanssa kommunikointiin, joten he joutuvat käyttämään tulkkipalveluja. Lisäksi kerran viikossa keskuksella käy Pakolaisneuvonnan lakimies antamassa lakineuvontaa turvapaikanhakijoille. Säilöönotetuille annetaan johtajan mukaan "välttämätön akuutti sairaanhoito", ja jos on jotain muuta, esim. psyykkisiä ongelmia, viedään säilöönotettu Hesperian päivystysklinikalle. Kuljetuksista vastaa poliisi. Vastoin em. väitettä, tiedossa on kuitenkin tapaus, jossa säilöönotettu ei päässyt psykiatrin vastaanotolle, vaikka sitä pyysi.
Katajanokalle on säilöönotettu myös lapsia, mikä rikkoo YK:n pakolaiskomission UNHCR:n suosituksia.
Noborder-ryhmän aloitteesta on päätetty järjestää Helsingissä tiistaina 15.10.2002 mielenosoitus, jolla vaaditaan ulkomaalaisten säilöönoton välitöntä lopettamista, säilöönottokeskuksen lakkauttamista ja säilöönottolakien kumoamista. Mielenosoitukseen osallistuvat myös mm. Rasisminvastainen verkosto, Rauhanpiippu, HYY:n vihreät, Vihreät nuoret ja opiskelijat sekä Sosialistiliitto.
Linkkejä:
http://fi.noborder.org/
http://www.ecn.org/finlandia/1510/
|